Dragon Capital відкидає звинувачення виробників фармацевтичної продукції у протиправних діях

13.09.2007

КИЇВ, 13 вересня 2007 р. - У відповідь на звинувачення Асоціації фармацевтичних виробників України, яка у своєму Відкритому листі від 05.09.2007 р. зарахувала Dragon Capital до компаній, які здійснюють протиправні дії щодо підприємств фармацевтичної галузі, заявляємо, що у листі відображена некоректна суб‘єктивна оцінка керівництва компаній відносно ситуації, що склалася у галузі.

Dragon Capital не здійснювала будь-яких протиправних дій відносно жодного з перелічених у Відкритому листі виробників фармацевтичної продукції. Купівля-продаж цінних паперів будь-яких підприємств є виключною професійною діяльністю, яка здійснюється на підставі Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» та Правил здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами, затверджених Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) від 12 грудня 2006 року N 1449, та відповідно до виданої ДКЦПФР ліцензії.

Dragon Capital є провідною інвестиційною компанією з бездоганною репутацією та авторитетом серед вітчизняних та іноземних інвесторів, учасників ринку, міжнародних організацій, що здійснюють діяльність у сфері інвестицій. Згідно з рейтингами ПФТС за результатами 2006 року компанія контролювала 32% угод, що відбуваються на організованому ринку цінних паперів в Україні. Наша компанія завжди демонструвала зацікавленість у розвитку прозорого та цивілізованого ринку в Україні. На сьогоднішній момент відсутні факти звернення акціонерів (інвесторів) до будь-яких судових чи адміністративних органів щодо протиправних дій Dragon Capital при здійсненні купівлі цінних паперів, не кажучи про такі серйозні звинувачення як незаконне заволодіння участю у товариствах.

Фармацевтична галузь, на наше переконання, має великі перспективи розвитку і представляє неабиякий інтерес інвесторів, як вітчизняних, так й іноземних. Щорічно галузь зростає швидкими темпами приблизно на 20-25%. Сьогодні вітчизняні компанії проводять активну роботу щодо модернізації своїх виробничих потужностей і приведення їх у відповідності до світових стандартів виробництва ліків (GMP). У перспективі до 2010 року вся фармацевтична галузь України має перейти на стандарт GMP, що закріплено у Стратегічній програмі розвитку галузі.

Цим обумовлений наш інвестиційний інтерес до провідних підприємств галузі, зокрема ВАТ «Фармак». Dragon Capital завжди публічно пропонувала акціонерам ВАТ «Фармак», які бажають продати свої акції, викупити їх за ринковою вартістю, яка набагато перевищувала пропозиції інших зацікавлених сторін. Ми з повагою ставимося до того факту, що основним акціонером, який володіє приблизно 75% акцій ВАТ «Фармак», є родина Жебрівських, і не претендуємо на контроль над компанією, а мова йде лише про портфельні інвестиції. Адже компанія за останні роки досягла значних успіхів, зокрема в період 2005-2007 рр. обсяг реалізації продукції підприємством зріс майже на 60% з 260 млн. грн.. до очікуваних 400 млн. грн. у 2007 р Ці факти говорять про те, що менеджмент професійно виконує свої функції.

З початку 2006 р. інвестиційно-банківський підрозділ Dragon Capital провів IPO і приватні розміщення акцій понад 15 провідних українських компаній з різних секторів економіки на суму $1 млрд. Жодна з компаній, де акціонерами стали найбільші і найвідоміші європейські інвестори не припинила своєї діяльності. Більше того, іноземні інвестиції дали суттєвий поштовх для більш швидкої модернізації підприємств, переходу їх на світові стандарти виробництва продукції. За історію існування компанії Dragon Capital не було зафіксовано жодного випадку застосування агресивних дій щодо вітчизняних підприємств.

Ми розділяємо думку, що рейдерство є дуже гострою проблемою для України та заважає розвитку цивілізованого фондового ринку. Відкритий лист менеджменту фармацевтичних компаній викликав нашу занепокоєність з огляду на те, що автори листа в своїх звинуваченнях беруть на себе роль судових та карних органів, порушуючи принцип презумпції невинуватості та називаючи певні дії незаконними. Такий факт може бути встановлений виключно судовою інстанцією.

Ми оцінюємо безпідставні звинувачення Dragon Capital у рейдерстві як цілеспрямований підрив її ділової репутації компанії, як основного з гравців фондового ринку, що може викликати занепокоєння з боку іноземних інвесторів, зростання їх недовіри до українського ринку та погіршення інвестиційного клімату України.

На даний момент ми вивчаємо можливості звернення до судових органів України з метою захисту честі та гідності, а також відновлення ділової репутації компанії.

Нагадаємо, що публікація безпідставних, не перевірених звинувачень у засобах масової інформації суперечить Закону України «Про друковані засоби масової інформації  (пресу) в Україні».

Довідка
Dragon Capital (www.dragon-capital.ua) – найбільша інвестиційна компанія України, що надає повний спектр брокерських і інвестиційний-банківських послуг. Брокерський відділ Dragon Capital є найбільшим торговцем акціями на основному українському фондовому майданчику ПФТС (у 2006 р. частка  ринку склала 32%). Інвестиційний-банківський підрозділ Dragon Capital з початку 2006 р. провів IPO і приватні розміщення акцій понад 15 українських компаній і банків на суму $1 млрд. У 2002, 2004-2007 рр. журнал Euromoney визнав Dragon Capital «Кращою інвестиційною компанією України».