Панельна дискусія з питань боротьби з корупцією та розвитку громадянського суспільства. 12-я щорічна інвестиційна конференція

14.03.2016

Компанія Dragon Capital провела 12-ту щорічну інвестиційну конференцію. Подія відбулася 10-11 березня в Києві. У заході взяли участь близько 300 гостей - понад 100 міжнародних інвесторів, місцевих інвесторів, а також топ-менеджмент провідних українських компаній, які мали можливість по-новому поглянути на економічну і політичну ситуацію в Україні та особисто поспілкуватися з державними посадовими особами, представниками міжнародних фінансових організацій і найбільших компаній країни з метою прийняття інвестиційних рішень.

Нижче Ви знайдете головні моменти з виступів спікерів панельної дискусії з питань боротьби з корупцією та розвитку громадянського суспільства.

Модератор: Н і л Бакл і , Редактор по Східній Європі , Financial Times

Вступне слово - Міхеїл Саакашвілі, Глава, Одеська Обласна Державна Адміністрація

• Міхеїл Саакашвілі, Глава, Одеська Обласна Державна Адміністрація
  • Джеффрі Пайетт, Надзвичайний і повноважний посол США в Україні
  • Сергій Лещенко, Народний депутат України
  • Віталій Шабунін, Голова правління Центру протидії корупції
  • Святослав Вакарчук, лідер гурту «Океан Ельзи», громадський активіст
  • г-н Саакашвілі сказав, що корупція і відсутність верховенства права були головними причинами того, що українська економіка все ще залишається менше, ніж була під час розпаду Радянського Союзу. Ключовими елементами будь-якого плану по боротьбі з глибоко вкоріненою корупцією в Україні повинні бути прозора приватизація державних підприємств, створення функціонуючого ринку землі, капітальна перезавантаження існуючих податкових і митних служб, а також заходи по створенню правоохоронних органів і судової системи, здатної не тільки розслідувати, а й залучати до судової відповідальності. У той же час, дуже мало було зроблено на практиці. Як приклад він навів випадок про недавнє кримінальній справі за участю державного Одеського припортового заводу, виробника мінеральних добрив, який нібито купив природний газ за завищеними цінами від іноземних посередників. За словами Саакашвілі, контракт був скасований, але ніхто з керівництва ОПЗ не був притягнутий до відповідальності.
  • г-н Пайетт заявив, що в той час як Україна досягла прогресу реформування в ряді сфер, в тому числі фінансової, енергетичної та оборонної, корупція залишається серйозною проблемою, що стоїть перед політиками. Активізація боротьби з корупцією необхідна для влади, щоб не «програти в справі, в якому обіцяла перемога». Він сказав, що США будуть підтримувати українське громадянське суспільство і продовжить допомагати новим антикорупційним інститутам країни (наприклад, Національне бюро по боротьбі з корупцією отримує допомогу з боку ФБР і Служби внутрішніх доходів), додавши, що «боротьба з корупцією - це боротьба з системою, а не з окремими людьми ». На його думку, створення фонду для фінансування заробітної плати українських державних службовців - справа найближчого майбутнього.
  • г-н Шабунін, який був членом незалежних панелей з відбору персоналу для Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного бюро по боротьбі з корупцією (НАБУ), сказав, що перші кроки двох агентств вселили в нього оптимізм, тому що є незалежними і здатні боротися з корупцією на високому рівень. Він навів приклад кримінальних справ недавно відкритих НАБУ на Миколу Мартиненка, союзника Прем'єра А. Яценюка. Проте, результати були б більш вражаючими, якби було більше політичної волі у верхівки влади, щоб боротися з корупцією більш агресивно.
  • г-н Лещенко, Який до свого обрання в парламент в 2014 році був відомим журналістом, який спеціалізується на розслідуванні корупції в уряді (в тому числі у внутрішньому колі екс-президента Януковича), заявив, що нинішня політична криза є відображенням вкоріненою корупцією. Те, що Прем'єр Яценюк отримав вотум недовіри в минулому місяці було частково результатом підтримки про-олігархічних парламентських фракцій, що підтримують його в обмін на додаткові можливості. «Для олігархів, слабкий Прем'єр - кращий Прем'єр». Нинішня криза, швидше за все, призведе до дострокових виборів. Однак, перш ніж приступати до позачергових виборів, вкрай важливий новий закон про вибори, в основі якого будуть відкриті партійні списки. Відповідно до діючої виборчої системою, половина парламенту обирається в одномандатних округах, а переможці там часто - багаті місцеві або регіональні підприємці, здатні підкуповувати виборців і які потім використовують свій депутатський мандат, щоб «окупити» свої виборчі витрати. Це означає, що збереження існуючої виборчої системи буде тільки поширювати політичну корупцію.
  • г-н Вакарчук сказав, що розвиток яскравих інститутів громадянського суспільства по всій Україні має життєво важливе значення, щоб порвати з поганим спадком і домогтися успіху. Він назвав це низьким стартом до змін, який має поглинути спадний рух, в якому з'являється нове покоління політичних лідерів. «Коли ці дві течії зустрінуться», це буде прорив для України. На його думку, західна освіта є одним з найбільш ефективних способів залучення нових цивільних і політичних лідерів для України.

Про компанію Dragon Capital